Waarom diëten niet werken

Herkenbaar? Je hebt praktisch alle diëten al gevolgd, maar het lukt je maar niet om die kilo’s er blijvend af te houden. Afvallen en op gewicht blijven is voor mij altijd een probleem geweest. Ik heb van jongs af aan al strijd gehad met de weegschaal en met de spiegel. Ik was 4 jaar oud toen ik bij een diëtiste liep om af te vallen. Waar iedereen verjaardagstaart at, kreeg ik een biscuitje. Toen dacht men dat deze wijze goed was, maar het feit dat ik het nooit ben vergeten, zegt natuurlijk genoeg. Gelukkig ging ik vanaf een jaar of 8 de lengte in en zag ik er slanker uit. In die tijd turnde ik veel, meestal 4 x per week en deed ik ook nog conditietraining. Vanaf de middelbare school ging het weer mis. Koek kopen in de kantine was vaste prik, wat ik daarmee bedoel zijn de roze koeken en stroopwafels waren m’n “toetje” nadat ik mijn broodtrommel had leeggegeten. Dus al snel vlogen de kilo’s er weer aan; zeker toen ik ook nog ging stappen met 14 jaar (dat kon toen nog). Na het stappen broodjes shoarma halen met veel saus, dus je snapt wel wat er in die jaren met mijn lijf gebeurde.

Na mijn middelbareschooltijd ging ik naar de Middelbare Hotel School. Dat was naast school hard en veel uren werken tijdens mijn stage en ook daarna. Dit zorgde bij mij voor een slank lijf. Geen tijd om te eten en als er tijd was dan rookte ik liever een sigaretje. Dat resulteerde wel in een maatje 38, maar gezond was het natuurlijk niet. Tijdens mijn werk in de horeca kwam ik mijn man tegen met wie ik 2 prachtige kinderen kreeg. Tijdens beide zwangerschappen kwam ik ruim 30 kilo aan en die gingen er na de zwangerschappen ook niet af. Maar als kersverse moeder had ik (nog) geen oog voor mijn overgewicht. Een aantal maanden na mijn tweede zwangerschap ben ik dan eindelijk op de beruchte weegschaal gaan staan en ik schrok mij rot. Ik dacht goed bezig te zijn maar de weegschaal gaf toch echt 107 kilo aan. Ik kon wel huilen en misschien heb ik dat ook wel gedaan. Ik realiseerde mij wel dat ik zwaar was, ik droeg (nog) steeds zwangerschapsbroeken maatje 40 (wie hield ik voor de gek!!!) en volle producten waren toch gezond???

Na een goed gesprek met mijn man, en diverse diëten te hebben geprobeerd (keto, koolhydraatarm, het pindakaas dieet, het ziekenhuis dieet, sapjes en pillen) ben ik begonnen met Sonja Bakker. Voor mij ideaal!! Weekmenu’s met portie grootte werkte voor mij en met de steun van mijn man en de openheid naar mijn familie en vrienden (je moet gesteund worden) ben ik begonnen. Het ging hartstikke goed. De eerste 25 kilo ging er binnen een jaar af. Het tweede jaar ben ik mij meer gaan verdiepen in wat mijn lijf nodig had. Ik kon mij makkelijker bewegen en ik ging steeds vaker wandelen en soms zelfs een stukje hardlopen. Ik merkte dat mijn lijf ander eten nodig had. Ik voelde mij steeds beter, zelfverzekerder en fitter. Voeding in combinatie met bewegen werkte echt.

Ik deelde mijn ervaringen met een bekende en zij zei mij dat ik inmiddels mijn eigen ervaringsdeskundige was. Toen ben ik de opleiding tot gewichtsconsulente gaan volgen. Vrij snel na het voltooien van de opleiding, kon ik aan de slag bij Sportstudio De Boer met mijn eigen praktijk: Venba. Nu inmiddels 3 jaar later en ook diverse opleidingen en ervaringen via andere wegen te hebben gevolgd, waaronder Intermittent Fasten, Practical Nutrition voor sporters en Droogtrainen, weet ik heel veel over voeding en wat het kan doen voor je lijf.

Natuurlijk zit ik ook op Social Media en zie ik al die tips, adviezen en voorbeelden van “Met dit dieet val je in 5 dagen, 5 kilo” voorbijkomen. Heel verleidelijk en heel frustrerend als je zo ontzettend graag wil afvallen, weet ik uit eigen ervaring. Wat ik inmiddels wel weet is dat je kunt afvallen met de juiste voeding voor jouw lijf!

Om er dus achter te komen wat voor jou werkt, zal je een ervaringsdeskundige moeten vragen om uit te zoeken wat bij jouw leefstijl past. Ik heb inmiddels honderden mensen begeleid met mooie resultaten……. Dus wil je afvallen en/of gezonder en bewuster eten, bezoek mijn website en maak die afspraak! Dan ga ik je helpen.

Groetjes, Barbara

www.venba.nl

Waarom diëten niet werken